autogas

Mnogi vozači su u nedoumici oko ugradnje instalacije i uređaja za plin u svom vozilu. Proizvođači su izvršili razna testiranja i izradili ateste po pitanju sigurnosti sistema i instalacije za plin. Autoplin ima najnižu razinu zapaljivosti u odnosu na bilo koje alternativno gorivo. Plin se pali kada izvor plamena dostigne temperaturu od najmanje 500° C. To je dvostruko veća temperatura od one koja je potrebna da se zapali benzin. Ukoliko dođe do ispuštanja, autoplin brzo isparava.

Vrste spremnika

Autoplin spremnici za instalaciju na vozilima izgrađeni su od čelika ili kompozitnih materijala i ispitani su u skladu sa najstrožim standardima za zaštitu protiv udaraca, eksplozija i požara. Ovi spremnici imaju veću otpornost na mehaničke udarce od klasičnih spremnika za benzin.

Izrađuju se od čeličnog lima debljina 2 do 4mm, i ispituju na tlak preko 20 bara. Na tržistu se često nude dvije vrste spremnika cilindrični = 45 – 120L i toroidalni = 22 – 77L a ugrađuju se umjesto rezervnog točka i opremljeni su multiventilom koji ima dva ili tri sigurnosna ventila. Atestirani su na pritisak od 60 ili više bara a sigurnosni ventil reaguje na 30 bara.

Sistem zaštite vozila na autoplin

Današnji uređaji su dovedeni do nivoa sigurnosti koji daleko nadmašuje bezinsku instalaciju na automobilu. Također na njemu je i sigurnosni ventil koji onemogućava punjenje rezervoara više od 80% nazivne zapremine. Ovo je potrebno da bi na ekstremnim visokim temperaturama plin imao prostora gdje da se širi. Konstrukcija isparivača je takva da onemogućava protok plina kad je motor ugašen, bez obzira na to da li je dat “kontakt” ili ne. Posebna konstrukcija zaštitne kutije ventila na spremniku omogućava izbacivanje svake količine plina u atmosferu koja bi nastala eventualnim reagovanjem sigurnosnog ventila.

Eksplozija autoplina je moguća samo u koncentraciji od 2 do 9 % u odnosu na zapreminu zraka. To je na otvorenom prostoru gdje se automobil kreće prilično teško postići. Praktično nema opasnosti od eksplozije, što se ne bi moglo reći za savremene automobile koji imaju plastične spremnike i rijetko koji sigurnosne uređaje za prekid napajanja goriva u slučaju sudara.

Redovne provjere autoplin instalacije

Prilikom ugradnje autoplina uređaja OBAVEZNO zatražite ateste na sve uređaje ugrađene u vaš automobil. Sa vašim serviserom dogovorite redovan periodični pregled uređaja, jer samo na taj način ćete osigurati sebi maksimalnu sigurnost i isplativost uložene investicije u autoplin.

Svaki dio opreme autoplinske instalacije mora se provjeravati redovno. Također je važno zapamtiti kako se plinski spremnici moraju mijenjati ili ponovo ovjeriti svakih 10 godina. Ukoliko su te stavke primjenjene, autoplinska instalacija može potrajati onoliko dugo koliko i automobil.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *