autogas

Rastom cijena nafte naglo je porastao i interes za auto plinom kao alternativno pogonsko gorivo. Stoga je isplativost korištenja auto plina u vašem vozilu višestruko isplativa. Zagovornici ugradnje plina u automobile osim cijene ističu njegove koristi za motor koji mirnije radi i duže traje, a takav pogon daleko je prihvatljiviji za okoliš.

Prednosti korištenja autoplina

Prednosti korištenja autoplina su višestruke. Plin je ekološki mnogo bolje pogonsko gorivo od benzina. Njegovim sagorijevanjem ne stvara se čađ, dim i neugodni mirisi, što je sasvim normalno za benzin. Vožnja na plin mnogo je isplativija. Iako vozilo potroši nešto više plina nego što bi to bilo s benzinom, ipak je plin znatno jeftiniji. To na kraju mjeseca dovodi do znatnih ušteda.

Motor u vozilu na plin traje duže nego u vozilu na benzin. Neke procjene govore da motor u vozilu na plin traje i do čak 35 posto duže. Duži je vremenski period potreban od zamjene do zamjene ulja u motoru. Motor radi tiše i zvuk je ujednačeniji. Udvostručuje se vrijeme trajanja katalizatora. U običan benzin dodaju se razni aditivi na bazi sumpora, čime se povećava mogućnost korozije, a kod plina nema te bojazni. Plinski pogon se može ugraditi u gotovo sve automobile na benzinski pogon, sem malog broja vozila u koja se ne preporučuje ugradnja.

Sigurnost vožnje na plin

Voziti na plin je sigurnije nego voziti se na benzin. Ima više razloga. Prvi i najosnovniji je taj što u plinskoj boci nema kisika, a za eksploziju nam treba kisik. Drugi razlog je to što kod benzina može doći do istjecanja ako se spremnik ošteti ili auto prevrne dok je kod plina to nemoguće jer na plinskom spremniku postoje sigurnosni ventili koji to sprečavaju.

Također ne može doći ni do puknuća boce jer je boca od čelika debljne 3,5-4 mm. Nakon stručne ugradnje u ovlaštenim servisima potrebno je obaviti i servis i to svakih 20 000 km. Jednom godišnje, nakon 100 000 km obavezan je veliki servis.

Nedostaci autoplina

Pored navedenih prednosti ugradnja autoplina ima i svojih nedostataka. Najveći nedostatci vozila na plin su ta da automobil gubi na snazi od 3-10 %, ovisno o stanju motora i sistema koji se koristi.

Također troše za 10-15 % više plina u istom omjeru u odnosu na benzin zbog energetske vrijednosti i pružaju manju efikasnost u iskorištenju goriva. Na kraju kad se sve sabere i oduzme ipak je isplativost i sigurnost vozila na auto plin u prednosti u odnosu na ostala pogonska goriva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *