autogas

Pitanje koje se već duže vrijeme proteže među vozačima koji su u nedoumici da li u svoje vozilo da ugrade instalacije za auto plin ili ne jeste da li je plin štetan po rad motora i ako jeste u kolikoj mjeri?

Već deceniju se vode istraživanja i analitike po tom pitanju i stručnjaci su došli do zaključka da je auto plin (koji se također koristi u domaćinstvu) i automobilskoj industriji ekološki prihvatljiv. Ugradnja plinskih instalacija u posljednjim godinama autoindustrije u velikom je porastu kako na svjestkom tržistu tako i u našoj zemlji. Mnogi vlasnici vozila se odlučuju na opciju ugradnje instalacije za plin kao pogonsko gorivo, ili samu kupovinu vozila u koje je tvornički već ugradjena instalacija za auto plin.

Plinska instalacija se može ugraditi u gotovo sve automobile koji koriste benzin kao pogonsko gorivo. Ugradnja se vrši u ovlaštenim auto servisima čiju ugradnju obavlja specijalizirano osoblje osposbljeno za to područje rada. Veliki broj vozača se odlučuje na ovu opciju većinom iz dva razloga:

Razlozi zašto voziti na autoplin!

  • kao prvo plin kao opcija za pogon vozila je puno jeftinija opcija od ostalih tečnih goriva koja se koriste za pogon
  • i drugo ekološki je prihvatljiva opcija jer autoplin je jedno od pogonskih goriva za vozila koje u današnje vrijeme najmanje zagađuje okoliš. Korištenjem autoplina dokazano je kako se doprinosi smanjenju kiselih kiša, globalnog zatopljenja, zagaðivanju zraka i vode, te samim tim i poboljšanju kvalitete života. S obzirom da autoplin ne sadrži olovo, sumpor i krute čestice, praktički ne proizvodi štetne ispušne plinove, a višestruko je smanjena emisija CO, NOx i CO2.

Da li je plin štetan po motor vašeg ljubimca?

Po mnogim testiranjima i anlitikama gotovo da i nema štetnosti autoplina po motor vašeg vozila. Treba da se povede računa da se ugradnja instalacije obavi stručno u servisu ovlaštenom za taj posao, a prednosti same ugradnje i korištenja auto plina kao pogonskog gorivo je sljedeća:

  • produžen vijek trajanja motora
  • tiši rad motora
  • veći broj prijeđenih kilometara (u prosjeku oko 30%)
  • niži troškovi održavanja vozila
  • potpuno izgaranje smjese u cilindrima goriva bez gubitka goriva u ispušnim plinovima
  • duži vremenski period izmjene svjećica i ulja
  • produžena trajnost katalizatora

Auto plin se skladišti u rezervoar čiji su zidovi debeli od tri do četiri milimetra, a zidovi boce napravljeni su od čelika. Nijednom automobilu plin ne šteti, i ne može na bilo koji način da ošteti motor vozila. Vožnja na plin bezbednija je od vožnje na benzin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *