autogas

Mnogi vozači u zimskim uslovima imaju problema sa paljenjem vozila. Ukoliko su agregat i akumulator ispravni, prvo jutarnje paljenje na plin će biti olakšano prilagođavanjem ugla paljenja zimskim uslovima, kao i obogaćivanjem smjese plin-zrak (potrošnja će biti neznatno povečana. Sve to iz razloga, jer sama smjesa propan-butan u TNG nije ista u ljetnom tj. zimskom periodu. Naravno da se preporučuje za prvo jutarnje startanje paljenje na benzin.

Pustiti automobil da radi u leru?

To je potpuno pogrešno, kao i još neke stvari koje ste navikli raditi. Auto uvjek palite na benzin i nakon postizanja određene temperature isparivača i određenog broja obrtaja prebacuje se automatski na gas. Vrlo je važno da se redovno mjenja filter za gas i filter za zrak kao i da su kablovi, svjećice i ostatak struje u redu.

Kako paliti automobil

Svjećice MORAJU biti jednokrake i obične bakarne. Platinaste, iridijumske i sl. ne mogu raditi na plinu a da ne dođe do neželjenih efekata. Ovo za svjećice nije bitno kad je sekvencijalni plin u pitanju, tada se treba pridržavati uputstva proizvodjača automobila. U zimskim uslovima treba upaliti na benzin i sačekati sa prebacivanjem na gas dok se auto minimalno ne zagrije, taman dok odledite stakla ili očistite snijeg. Isparivaču je relativno dovoljno da postigne bar 10 stepeni za neki rad. Ako se želi odmah krenuti sa autom, treba prebaciti na SAMO benzin i voziti oko kilometar ili par minuta. Poslije staviti na automatsko i voziti na gas.

Vrlo je važno obratiti pažnju, ako auto ne radi dobro na benzin nemojte ga prebacivati na gas, može doći do detonacije plina u usisnoj grani. Svakih desetak dana žrtvujte par litara benzina i provozajte vašeg ljubimca na benzin. Potrebno je da dizne rade malo duži period poslije neaktvnosti da bi se isprao talog u njima i cijelom sistemu od benzina. Auto mora da ima benzina u rezervoaru bar 10 litara, benzinska pumpa i dalje radi a ona se hladi i podmazuje benzinom. Skupa je za mijenjanje ili remont. Nemojte se prevariti, to što vaš auto lijepo radi iako ima samo dva dcL benzina ne znači da pumpa neće otkazati.

Kako krenuti na -10?

Ako niste sigurni da će auto upaliti a -10 je, da ne bi ispraznili akumulator (a zaboravili ste da uvečer prebacite na benzin) uradite ovako:
– Date kontakt, prekidač na plinu, stisnete par puta saug od gasa, prebacite na benzin i palite auto pod punim gasom. Upaliće na trenutak i dovući nešto benzina. Ako je dovoljno nastaviće da radi, ako nije i ugasi se ponoviti postupak. U svakom slučaju čuvajte koji litar benzina u rezervi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *