autogas

Proizvođači vozila svakodnevno rade na usavršavanju svojih prozvoda kako bi pridobili što veći broj kupaca u autoindustriji. Radi se na sigurnosti auta koje upotrebljavaju plin. Veoma je bitno da se održava sistem za provjetravanje kako se ne bi desila tragična posljedica. I mjesto gdje ostavljamo automobil je veoma bitno. Garažno parkiranje ne predstavlja problem ukoliko se vodi računa o propisima koji su potrebni da zaštite čovjeka i vozilo u toj garaži.

Svjedoci smo da se zbog neadekvatnih rješenja znaju desiti veći problemi pa čak i tragične posljedice. Također u podzemnim garažama treba voditi računa o provjetravanju kako bi sigurnost bila na visokom nivou. Na rampama u garažama ako nema nekih specifičnih upozorenja, možemo bez problema da ostavimo automobil. U nekim garažama se ostavljaju obavjesti da se ne ostavljaju automobili na plin. To iz razloga što je zbog nesavjesnih vozača koji ne odžavaju ispravne svoje plinske instalacije u autu. Pored dizajna, mahanike, elektronike, velika pažnja se posvećuje servisiranju i atestiranju vozila.

Svako vozilo u koje je ugrađen autoplin kao alternativno gorivo za pogon motora obavezno mora imati atest i servisnu knjižicu. Uz pravilnu ugradnju i podešavanje ne smije se osjetiti miris plina. Neugodan miris tj. miris plina upućuje na neki kvar. U plin se dodaje stinking miris da bi se osjetilo ukoliko plin curi.

Predostožnosti kao zaštita

Ukoliko se osjeti neugodan miris potrebno je provjeriti ventile, crijeva i spojeve. Ako osjetite miris plina u vozilu ili njegovoj neposrednoj blizini, odmah prebacite u način rada na benzin. Ne pušite. Držite se dalje od otvorenog plamena i izvora zapaljenja. Ako je miris plina i dalje prisutan nemojte pokretati motor. Ako je moguće, zatvorite ručni zaporni ventil na višenamjenskom ventilu. Višenamjenski ventil nalazi se na spremniku tekućeg plina u prtljažnom prostoru.

Ako ne osjetite miris plina

Ispod poklopca stražnjeg okrenite kotačić u smjeru kazaljke na satu. Ako se nakon zatvaranja ručnog zapornog ventila više ne osjeća miris plina, vozilo se može upotrebljavati u načinu rada na benzin. Ako je miris plina i dalje prisutan nemojte pokretati motor. Za uklanjanje uzroka greške kontaktirajte radionicu. Kada se nalazite u podzemnoj garaži slijedite upute operatera i lokalne zakone na snazi. U slučaju nezgode, isključite kontakt i sva svjetla. Zatvorite ručni zaporni ventil na višenamjenskom ventilu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *